به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایبنا، کتاب «مراسلات صدام حسین و هاشمی رفسنجانی با ترجمه مازن الزیدی در غرفه عراق در نمایشگاه کتاب تهران قرار دارد.
کتاب مراسلات صدام حسین و رفسنجانی به ترجمه مازن الزیدی اثری است که در نمایشگاه کتاب بینالمللی بغداد در غرفه انتشارات دارالکتب العلمیه عرضه شد. الزیدی به ترجمه نامهها بسنده نکرده، بلکه توضیحات و پاورقیهایی را به آن اضافه کرده که خواننده را از مشکل تحقیق رهایی میبخشد و داستان مکاتبات و پشت صحنه آن را که در کتاب آمده است، به آن افزوده است. در خاطرات هاشمی رفسنجانی، رئیس جمهور اسبق ایران، علاوه بر مطالبی که وی درباره آن دوران توسط وزیر امور خارجه سابق علی اکبر ولایتی نوشته شده است و ترجمه فعلی با تایید خانواده رفسنجانی انجام شده است.
حد فاصل پایان جنگ هشتساله عراق با ایران و آغاز حمله به کویت را میتوان دو سال سرنوشتساز در روابط ایران با عراق قلمداد کرد. در دو سال یادشده، صدام، رئیسجمهور وقت عراق، اقدام به ارسال نامههایی تاریخی به اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیسجمهور وقت ایران کرد. صدام در نامه نخست خود به هاشمی گفت که «عراق همزمان هدف توطئههای صهیونیسم و امپریالیسم است، زیرا این کشور مانع و خطری در برابر توسعه صهیونیسم بهحساب میآید. دشمنان سعی دارند با تضعیف عراق دست صهیونیسم را در تهدیدات و اجرای نقشههای شوم خود در منطقه و ادامه اشغال فلسطین و بیتالمقدس عرب باز نگه دارند! این نیروها مایلاند آتش درگیری مجددی را بین ایران در یک سو و عراق و امت عرب از سوی دیگر، شعلهور کنند.»
او در نامه خود مدعی شد که عراق از سوی کشورهای مترقی منطقه حمایت میشود.هاشمی رفسنجانی این ادعای صدام را بیپاسخ نگذاشت. او در پاسخ نوشت: «البته ما هیچ مشکلی با امت عرب نداریم و از همکاری صادقانه برخی دولتهای عربی بهرهمند هستیم … این نکته را همه میدانند که ایران مدافع راستین نهضت فلسطین است، نه عراق.»
نامه سوم صدام در ۱۶ جولای مبنی بر اعزام یک نماینده شخصی به تهران بود که هاشمی پاسخ آن نامه را نداد. صدام پیشنهادهای دیگری در ۳۰ جولای و در نامه چهارم خطاب به هاشمیرفسنجانی مطرح کرد. او باز هم بر پیشنهاد برگزاری یک اجلاس سران تأکید کرد و در توجیه آن نوشت که یک موافقتنامه صلح از سویی باید همه مسائل مهم بین دو کشور را مورد توجه قرار دهد و از سوی دیگر هرگونه توافقی باید جزئی از یک کل تجزیهناپذیر و مجموعه بههمپیوسته باشد؛ به گونه ایکه شکاف در هر بخش از آن، رخنه در همه مواد آن به حساب آید. او پیشنهاد داد که عقبنشینی نیروها به مرزهای بینالمللی و مبادله اسرای جنگی در مدت دو ماه از تاریخ پذیرش نهایی یک موافقتنامه صلح صورت گیرد. زبان به کار گرفتهشده از سوی صدام حسین پیچیده است ولی همانگونه که هاشمیرفسنجانی اشاره کرده است، از نرمش مواضع صدام درباره اروندرود حکایت میکند. صدام به ایران پیشنهاد کرد که حقوق کشتیرانی و ماهیگیری ایران و شکلی از اداره مشترک - نه حاکمیت - را به رسمیت بشناسد
نظر شما